Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Ντίζες, συρματόσχοινα και παντριές.

Ό,τι είναι τα νεύρα για το ανθρώπινο σώμα, είναι και τα συρματόσχοινα ή τα υγρά των υδραυλικών φρένων για τη μοτοσυκλέτα.
Όπως τα νεύρα μεταδίδουν τις εντολές προς τους μύες και τα λοιπά όργανα, έτσι και οι  ντίζες, υγρά κλπ. μεταδίδουν τις επιθυμίες του εγκέφαλου-χειριστή στα όργανα της μοτοσυκλέτας που είναι επιφορτισμένα με την αλλαγή της κινητικής της κατάστασης.

Αφού λοιπόν έκανα μια καλή αρχή με τα υδραυλικά του εμπρός φρένου, η συνέχεια ήταν τα συρματόσχοινα του συμπλέκτη και του γκαζιού.

Εδώ να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι το τιμόνι και τα χειριστήρια αυτού είναι Harley. Τα υπόλοιπα όργανα είναι Suzuki.
Στην πράξη, το "πάντρεμα" τόσο ασύμβατων εξαρτημάτων είναι σα μεταμόσχευση οργάνων από άλογο σε γάιδαρο.
Δεν αμφιβάλλεις ότι είναι παρόμοια ή λειτουργία, αλλά θέλει λίγο δουλειά για να χωρέσει η μεγαλύτερη διάσταση που περιμένεις ότι έχουν όλα τα εξ Αμερικής πράγματα.

Τα εξωτερικά των συρματόσχοινων λοιπόν είναι επίσης Harley, όπως και οι απολήξεις τους. Αυτό στην τοποθέτηση προκάλεσε τις ακόλουθες παρενέργειες:


1) Χρειάστηκε να μεγαλώσει η τρύπα όπου εδράζεται η ντίζα του συμπλέκτη στο μηχανισμό του συμπλέκτη κάτω. Από 6 χιλιοστά που ήταν, έγινε 8.


2) Στην επάνω πλευρά, χρειάστηκε να τοποθετηθεί επιπλέον ρεγουλατόρος,  μια και το συρματόσχοινο ήταν κομάτι μακρύτερο από ότι έπρεπε για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Μπήκε λοιπόν αυτός που φορούσε το GSXR-δότης οργάνων, μαζί με ένα παξιμάδι κομμένο για να μπορεί να ρυθμιστεί το διάκενο από το τιμόνι.
Είναι κομμάτι βαρύς ο συμπλέκτης, αλλά τίποτα ξένο προς εμένα που καβαλούσα Harley.


Το γκάζι χρειάστηκε πάντρεμα πολλών διαφορετικών πραγμάτων.
Πριν αρχίσουμε, χρειάστηκε λίγο "κούρεμα" το σκριπ, γιατί ήταν μακρύ και έβρισκε στη γκαζιέρα, οπότε δε θα είχε ικανοποιητικό δούλεμα. 
Το εξωτερικό είναι Harley, οπότε ταίριαξε μια χαρά με την γκαζιέρα.
Το μόνο συρματόσχοινο που υπήρχε ήταν από το δότη οργάνων, αλλά ήταν πιο κοντό από το εξωτερικό μας, οπότε... εξόρμηση στο κοντινότερο ποδηλατάδικο για αγορά συρματόσχοινου και σφιγκτήρα.
Για να ταιριάξει το Harley εξωτερικό με το Suzuki μηχανισμό του γκαζιού στα καρμπιρατέρ  υπεξαιρέσαμε και τον κάτω ρεγουλατόρο από τη ντίζα του δότη, ο οποίος συνεργάστηκε ικανοποιητικά με το εξωτερικό.
Το εξωτερικό είχε και ενσωματωμένο ρεγουλατόρο (αυτό που βλέπεις να καλύπτει το μαύρο λάστιχο στην επάνω φωτό), οπότε η τοποθέτηση και ρύθμιση της ντίζας πλέον αποδείχτηκε παιχνιδάκι.


Αφού όμως τοποθετήθηκαν όλα αυτά τα ωραία, το επιπλέον μπόνους είναι η εμφάνιση - σα σωληνάκι υψηλής - που διαθέτουν τα συγκεκριμένα εξωτερικά και δίνουν μια ακόμα πιο ποιοτική εμφάνιση στο χώρο του τιμονιού.
Το γεγονός ότι επίσης η λειτουργία τους είναι πολύ καλή (ένας πιο μαλακός συμπλέκτης θα βοηθούσε στην τελειότητα), μας δίνει και ένα χαμόγελο παραπάνω.
Άσε που τώρα πλέον όταν κάθομαι στη σέλα και κάνω ότι οδηγώ, παίρνω και ρεαλιστικό feedback από τα χειριστήρια, που έπαψαν να είναι παράλυτα.
Που το πας αυτό;

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο αέρας του φρένου και το ψυγείο λαδιού.

Η επιστροφή μου στο project γίνεται με τον τρόπο που ξεκίνησα. Άνεργος.

Δε χρειάζεται να σου θυμίσω την κατάσταση της χώρας, ούτε θα μάθεις από μένα ότι το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας είναι άνεργο ή υποαπασχολείται.
Δεν ξέρω σε τι ελπίζουμε, αλλά ό,τι κι αν είναι αυτό, μάλλον θα αργήσει.
Μέχρι τότε ο δρόμος είναι η μόνη λύση που βλέπω.

Anyway, στο θέμα μας.
Αφού ο Βασίλης ζορίζεται χρονικά τελευταία και αφού στα ηλεκτρικά έχουμε "κάτσει", άρχισα να ασχολούμαι με θέματα σκελετικά και περιφερειακά πάλι. Ο πρώτος στόχος ήταν η εξαέρωση του εμπρός φρένου. Πήρε κάνα τρίωρο, μια και όλα τα σωληνάκια και οι δαγκάνες ήταν άδεια.
Το αποτέλεσμα δεν είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό, η αίσθηση είναι κομμάτι σπογγώδης αλλά η δύναμη στο φρενάρισμα εξαιρετικά καλή.
Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον η τρόμπα δεν έχει την επιφάνεια εμβόλου που θα της επέτρεπε να οδηγήσει 2 δαγκάνες, ή ότι με μεταλλικά σωληνάκια μπορεί να σωθούμε.
Μετά το τεστ στο δρόμο, μπορεί να φορέσω μεταλλικά σωληνάκια αλλά μπορεί και  να καταλήξω σε μονό δισκόφρενο.
Και μην ανατριχιάζεις εσύ εκεί πίσω, είπαμε. Chopper είναι.

Το δεύτερο μέρος της προσπάθειας περιλαμβάνει τη στήριξη του ψυγείου λαδιού, για 2 λόγους.
Ο ένας είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να τελειώνουμε με τις εκκρεμότητές μας, και ο δεύτερος ότι, αν πάρει εμπρός το μοτέρ, δεν μπορείς να έχεις τις τρύπες του κινητήρα ανοιχτές και να ξερνάς παντού λάδια.
Επάνω βάση λοιπόν είναι ένα λαμάκι που συγκολλήθηκε ενώνοντας τους δύο εμπρός κάθετους σωλήνες του σκελετού. Δύο τρύπες για τη στήριξη και... τέλος!
Τα λάστιχα παρέμειναν στη βάση του ψυγείου, εμποδίζοντας ένα μέρος από τους κραδασμούς να περνάει στο ευαίσθητο ψυγείο.


Η κάτω βάση είναι λίγο πιο περίπλοκη στη σκέψη της. Το ψυγείο στην κάτω πλευρά του έχει δύο γλωσσάκια που στην original τοποθέτηση απλά θηλυκώνουν σε 2 λαστιχένιες υποδοχές.


Εμείς είμαστε λίγο πιο "σκληροί" στην τοποθέτηση: 2 μικρά λαμάκια κολλήθηκαν ώστε να εξέχουν από τους σωλήνες του σκελετού και πάνω τους έχει γίνει από μια εγκοπή, μέσα στην οποία μπαίνουν τα γλωσσάκια του ψυγείου.
Η μόνη αποστολή των εγκοπών είναι να εμποδίζουν το κάτω μέρος του ψυγείου να κινείται εμπρός-πίσω, αφού όλα τα υπόλοιπα τα κάνουν οι επάνω βίδες.


Βάλε-βγάλε, δοκιμές, μέτρημα, λύσε-δέσε και έτοιμο κι αυτό!
Αμέσως μετά, βιδώνουμε τα μαρκούτσια στο κάρτερ και είμαστε φίνοι και ωραίοι.


Και αμέσως μετά, κάνουμε λίγο πίσω και εντυπωσιαζόμαστε από το μέγεθος του ψυγείου, το οποίο πιάνει όλο το πλάτος του μοτέρ! Ευτυχώς οπτικά, φαίνεται ενιαίος ο κινητήρας με το ψυγείο, έχοντας περίπου την ίδια απόσταση στις ψύκτρες, όση έχουν και αυτές του ψυγείου.


Δε σου κρύβω ότι η επιστροφή στο μηχανάκι ήταν αρκετά δύσκολη ψυχικά.
Όταν αντιμετωπίζεις το φάσμα ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα, μη έχοντας κανένα πόρο και περιμένοντας πότε θα προσγειωθεί εμπρός σου μια-οποιαδήποτε δουλειά, το τελευταίο που θα έπρεπε να σκέφτεσαι είναι ένα τέτοιο "είδος πολυτελείας".
Σκέφτομαι όμως διαφορετικά. Πιστεύω ότι η ανεργία προκαλεί ένα αυθόρμητο κλείσιμο προς το σπίτι και μια άρνηση να ανοιχτούμε στον έξω κόσμο.
Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί. Η λύση είναι η εξωστρέφεια, η άρνηση να μπεις σε πορεία κατάθλιψης και η εργασία με τα χεράκια σου.
Μόνο έτσι παραμένει κάποιος στο παιχνίδι της ζωής και μόνο έτσι πιστεύω ότι θα βγω νικητής.
Η ολοκλήρωση της μοτοσυκλέτας είναι ένα ζητούμενο.
Τα συναισθήματα, η αίσθηση του χρήσιμου που μου παρέχει, η ενασχόληση με κάτι που αγαπώ και η συναναστροφή με πραγματικά καλούς ανθρώπους είναι ο πραγματικός σκοπός.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είμαστε άνθρωποι και ο προορισμός μας είναι οι άνθρωποι.
Όχι τα αντικείμενα.